Chocolate Rice Cream Bun

Bahan-bahan roti

Bahan A
- 13g Yis 
- 50g Air Suam

Bahan B
- 60g Gula
- 4g Garam
- 450g Tepung Roti
- 1 biji Telur Gred A/B
- ¼ sudu Bread Improve

Bahan C
- 110ml Air Suam
- 110ml Fresh Milk

Bahan D
- 30g Lemak Sayuran

Bahan-bahan Topping & Inti
½ buku Butter
¼ tin Susu Pekat
- 2-3 sudu Gula Halus
- 3 sudu Susu Nespray
- 5 sudu Whipping Cream
- Chocolate Rice

Cara-cara
1. Campurkan bahan A, kemudian ketepikan. 

2. Campurkan tepung roti, garam dan bread improve. Gaul sehingga sebati. 

3. Campurkan bahan C, telur dan gula. 

4. Masukkan bahan A. Gaul sehingga sebati. 

5. Gabungkan kedua-dua adunan tadi. 

6. Masukkan lemak sayuran

7. Uli selama 15 minit. Kemudian tutup selama 1 jam


8. Kemudian bahagikan doh mengikut saiz dikehendaki. 

9. Susun dalam baking cup. Biarkan dan tutup selama 20 minit. Kemudian sapukan mentega, bakar dalam ketuhar pada suhu 180 selama 20-25 minit.  
10. Biarkan sejuk kemudian potong di bahagian tengah roti untuk inti. 
11. Kemudian sapukan topping di atas, dan hias dengan coklat jurai. 
Dan siap!!!  😋😋😋

Post a Comment

0 Comments