Easy Peasy Mexican Bun


Bahan-bahan Roti
7g Yis
30g Gula
150ml Air
30g Mentega
Secubit Garam
30g Susu Tepung
1 biji Kuning Telur
- 250g Tepung Roti/ Tepung Gandum

Bahan-bahan Topping 
- 1 biji Telur
50g Mentega
- 40g Gula Perang
10g Tepung Jagung
60g Tepung Gandum
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 1 sudu besar Nescafe + 1 sudu  air panas (campur dan kacau )

Bahan-bahan inti roti 
- 50g Mentega
- Secubit Garam
- 2 sudu besar Gula
*Kacau sehingga sebati

Cara-cara buat roti
1. Masukkan semua bahan-bahan roti. 
2. Uli sampai elastik. Lebih kurang 30 minit. Siap uli rehatkan selama 15minit.

3. Keluarkan doh dan bahagikan doh mengikut saiz yang dikehendaki
4. Ambil doh 40g, letak inti dan bulatkan semula.
5. Masukkan ke dalam baking cup, biarkan doh selama 30minit. 

6. Bahan topping campur semua, kacau sebati masukkan dalam piping bag.
7. Letak topping atas. Bakar pada suhu 180 selama 35 minit. 

Siappppppp!!!!! 😋😋😋😋


Selamat mencuba 😊





Post a Comment

0 Comments