Bahan-bahan Roti
- 7g Yis
- 30g Gula
- 150ml Air
- 30g Mentega
- Secubit Garam
- 30g Susu Tepung
- 1 biji Kuning Telur
- 250g Tepung Roti/ Tepung Gandum
Bahan-bahan Topping
- 1 biji Telur
- 50g Mentega
- 40g Gula Perang
- 10g Tepung Jagung
- 60g Tepung Gandum
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 1 sudu besar Nescafe + 1 sudu air panas (campur dan kacau )
Bahan-bahan inti roti
- Secubit Garam
- 2 sudu besar Gula
*Kacau sehingga sebati
Cara-cara buat roti
1. Masukkan semua bahan-bahan roti.
2. Uli sampai elastik. Lebih kurang 30 minit. Siap uli rehatkan selama 15minit.
3. Keluarkan doh dan bahagikan doh mengikut saiz yang dikehendaki
4. Ambil doh 40g, letak inti dan bulatkan semula.
5. Masukkan ke dalam baking cup, biarkan doh selama 30minit.
7. Letak topping atas. Bakar pada suhu 180 selama 35 minit.
Siappppppp!!!!! 😋😋😋😋
Selamat mencuba 😊
0 Comments