Roti Bun Mudah


Bahan-bahan
- 11g Yis
- 30g Gula
- 5g Garam
- 40g Madu
- 1 biji Telur 
- 70g Mentega
- 370g Tepung pau
- 250ml Susu full cream

Cara-cara
1. Masukkan susu, telur, madu dan yis. Kacaukan

2. Masukkan tepung pau, gula dan garam

3. Kacau sehingga sebati kemudian masukkan mentega. 


4. Adun sehingga sebati. Uli di permukaan rata sehingga doh menjadi elastik selama 30 minit. 

5. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang telah di sapu minyak. 

6. Tutup dan biar sehingga kembang dalam masa 1 jam. 

7. Tekan doh untuk mengeluarkan udara. 

8. Keluarkan doh dan bahagikan doh mengikut saiz yang dikehendaki. 

9. Bulatkan doh seperti dalam gambar dan masukkan inti (optional)

10. Susun di dalam loyang dan tutup selama 30 minit sehingga kembang sekali lagi. 

11. Letakkan sapuan mentega yang telah dicairkan sebelum di masukkan ke dalam ketuhar (180 darjah celsius/ 30 minit )

12. Sapukan mentega sekali lagi setelah roti bun masak. 


Siap!!!! šŸ˜šŸ˜šŸ˜šŸ˜

Ni inti kacang hitam
Ini pula kosong yummyyyyyyy


Post a Comment

3 Comments