Kek Cheese Leleh

Bahan-bahan Kek
- 60g Air
- 5 biji Telur
80g Minyak
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 280g Tepung optima / Sponge Mix

Bahan-bahan Topping
- 120g Susu Pekat
¼ cawan Susu Cair
- 250g Cream Cheese
- 100ml Whipping Cream
- 1 cawan Cheddar Cheese
*mix semua bahan sehingga sebati kecuali cheddar cheese

Cara-cara membuat kek
1. Pukul telur sehingga sebati. 
2. Masukkan tepung, pukul 3 minit. Masukkan air, pukul selama 5 minit. Masukkan minyak, pukul selama 2 minit. Pastikan minyak rata pada adunan. 
3. Masukkan esen vanilla dan mix lagi 2 minit. 
4. Sediakan loyang, sapukan mentega dan alas dengan kertas minyak. Masukkan adunan kek ke dalam loyang. Hentakkan loyang dan keluarkan udara.  Bakar dengan suhu 180 selama 40 minit. 
5. Setelah masak,  hentakkan loyang sekali lagi untuk mengelakkan kek terturun.  Keluarkan dari loyang dan biarkan kek seketika sehingga sejuk
6. Bahagikan kek kepada 2 lapisan. Letakkan topping di lapisan kek. 

7. Letakkan topping dan tabur cheddar cheese di atas. 
Selamat mencuba😍

Post a Comment

0 Comments