Bahan-bahan Brownies
- 4 biji Telur
- 200g gula aising
- 1 sudu kecil garam
- 160g unsalted butter
- 1 sudu kecil Esen vanila
- 200g tepung naik sendiri
- 480g dark chocolate compound
Bahan-bahan Topping
- 1 sudu besar mentega
- 250g coklat masakan gelap
- 150ml whipping cream or susu cair
Bahan-bahan Drizzle
- Coklat putih *dicairkan secara double dan masukkan dalam piping kemudian drizzle
- Dark chocolate *dicairkan secara double dan masukkan dalam piping kemudian drizzle
Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan brownies, kecuali dark chocolate dan juga unsalted butter. Gaul sehingga hingga rata.
2. Cairkan dark chocolate dan butter menggunakan kaedah double boil atau microwave.
3. Satukan bahan tepung dan chocolate. Kacau sehingga rata.
4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 150 selama 30-40 min.
5. Cairkan bahan-bahan topping.
6. Tuangkan dahulu bahan-bahan topping, kemudian buat garisan menggunakan coklat putih dan dark chocolate.
7. Lorekkan garisan menggunakan lidi. Sedia untuk dihidang.
0 Comments