Kek batik
- 1 cawan milo
- 350g biskut marie
- ¼ cawan susu cair
- ¾ cawan susu pekat
- ¼ cawan serbuk koko
- 1 buku (250g) mentegaLapisan tengah
- 250g cream cheese
- 1 sudu besar gelatin + 50 ml air panas
- ½ cawan whipping cream *Whipping cream boleh ganti dgn susu cair
- 1 sudu besar mentega
- 250g coklat masakan gelapCara-cara
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan milo, serbuk koko, susu cair dan susu pekat.
2. Masak dengan api kecil, gaul sehingga sebati.
3. Masukkan biskut marie dan gaul rata.
4. Masukkan biskut marie tadi ke dalam loyang. Padat-padatkan. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
5. Campurkan gelatin dengan air panas. Biarkan sehingga gelatin larut.
6. Pukul cream cheese (suhu bilik) sehingga berkrim. Masukkan gula aising dan whipping cream. Kemudian masukkan cecair gelatin. Pukul sehingga sebati.
7. Tuang adunan ke atas lapisan kek batik. Letakkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
8. Masukkan coklat masakan, mentega, dan whipping cream ke dalam microwave selama 2 minit. Biarkan ganache coklat sedikit sejuk sebelum dituang ke atas lapisan tengah.
9. Ratakan dan letakkan ke dalam peti sejuk 4 -6 jam sebelum dipotong.
10. Hias mengikut cita rasa masing-masing
Siap!! 😍
Selamat mencuba ❤
0 Comments