Japanese Cotton Cheesecake


Bahan-bahan
- 90g Gula
- 20g Tepung Jagung
- 60g Tepung Gandum
- 5 biji Telur,  asing kuning dan putih
- 1 biji Telur extra 

Bahan-bahan untuk di double boil
- 60g Butter 
- 60g Cream Cheese 
- 100ml Susu Full Cream

Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan untuk di double boil. 
2. Masak di api kecil. Biarkan seketika
3. Asingkan 5 biji kuning telur di mangkuk A dan asingkan putihnya di mangkuk B. Tambahkan 1 biji telur extra tadi ke dalam mangkuk A. 
4. Pukul telur putih sehingga kembang bertanduk dan masukkan gula perlahan-lahan sehingga habis. 

5. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam bahan-bahan yang telah di double boil. Kacau sehingga sebati. 

6. Masukkan pula kuning telur.

7. Kaut sedikit putih telur yang telah kembang tadi. Masukkan ke dalam no. 6. Perlahan-lahan campurkan. 

8. Tuang semua dalam baki putih telur tadi. Perlahan-lahan gaul dari bawah ke atas. Gaul sehingga semua warna putih jadi kuning dan sekata.
9. Tuangkan ke dalam loyang yang dilapisi kertas minyak
10. Letakkan loyang dalam tray ketuhar dan isikan air panas dalam tray. Bakar selama 90 minit pada suhu 150.

Siap 😍



Selamat mencuba 😊

Post a Comment

0 Comments