Portuguese Egg Tart


Bahan-bahan
- 80g Gula
- 3 biji Telur
- 300g Fresh Milk
- 3 biji Kuning Telur
- 1 paket Kulit Pastry
- 200g Whipping Cream
- Acuan tart (aluminium)
½ sudu kecil Esen Vanilla

Cara-cara
1. Masukkan susu, whipping cream, esen vanilla dan gula. 
2. Panaskan bahan-bahan tadi sehingga gula larut. Biarkan sejuk seketika. 

3. Potong kulit pastry, ikut saiz acuan, masukkan ke dalam mangkuk tart aluminium. 

4. Cucuk permukaan menggunakan garfu. Panaskan ketuhar pada suhu 250 terlebih dahulu. 
5. Sebatikan kesemua bahan filling kemudian masak dengan api kecil hingga sedikit pekat. 

6. Tuangkan filling ¾ penuh. 

7. Kemudian turunkan suhu kepada 200 dan bakar selama 40 minit api atas bawah. Kemudian bakar lagi selama 5 minit api atas bagi mendapatkan warna perang. 

It's done~ 😋😋😋
Selamat mencuba ❤

Post a Comment

0 Comments