Bahan-bahan
- 13g Yis
- 50g Air Suam
Bahan B
- 60g Gula
- 4g Garam
- 450g Tepung Roti
- 1 biji Telur Gred A/B
- ¼ sudu Bread Improve
Bahan C
- 110ml Air Suam
- 110ml Fresh Milk
Bahan D
- 30g Lemak Sayuran
Bahan-bahan Topping
- Butter
- Gula Kastor/ Gula halus
Cara-cara
1. Campurkan bahan A, kemudian ketepikan.
2. Campurkan tepung roti, garam dan bread improve. Gaul sehingga sebati.
3. Campurkan bahan C, telur dan gula.
4. Masukkan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Gabungkan kedua-dua adunan tadi.
6. Masukkan lemak sayuran
8. Kemudian bahagikan doh mengikut saiz dikehendaki.
9. Bahagikan kepada 3 untuk setiap roti, buat memanjang dan pintal mengikut cita rasa masing-masing.
10. Rehatkan dan tutup selama 20 minit, sementara itu panaskan ketuhar. Sapu mentega dan bakar pada suhu 180 selama 20-25 minit.
11. Apabila roti sejuk, sapukan mentega dan taburkan gula kastor atau gula halus.
Siap! 😋
0 Comments