Roti Golok Lembut Berkrim


Bahan-bahan
Bahan A
- 13g Yis 
- 50g Air Suam

Bahan B
- 60g Gula
- 4g Garam
- 450g Tepung Roti
- 1 biji Telur Gred A/B
- ¼ sudu Bread Improve

Bahan C
- 110ml Air Suam
- 110ml Fresh Milk

Bahan D
- 30g Lemak Sayuran

Bahan-bahan Topping
- Butter
- Gula Kastor/ Gula halus

Cara-cara
1. Campurkan bahan A, kemudian ketepikan. 

2. Campurkan tepung roti, garam dan bread improve. Gaul sehingga sebati. 

3. Campurkan bahan C, telur dan gula. 

4. Masukkan bahan A. Gaul sehingga sebati. 

5. Gabungkan kedua-dua adunan tadi. 

6. Masukkan lemak sayuran

7. Uli selama 15 minit. Kemudian tutup selama 1 jam. 


8. Kemudian bahagikan doh mengikut saiz dikehendaki. 

9. Bahagikan kepada 3 untuk setiap roti, buat memanjang dan pintal mengikut cita rasa masing-masing.
10. Rehatkan dan tutup selama 20 minit, sementara itu panaskan ketuhar. Sapu mentega dan bakar pada suhu 180 selama 20-25 minit.
11. Apabila roti sejuk, sapukan mentega dan taburkan gula kastor atau gula halus. 
Siap!  😋 


Post a Comment

0 Comments