Roti Sosej Pintal


Bahan-bahan
Bahan A
- 13g Yis 
- 50g Air Suam

Bahan B
- 60g Gula
- 4g Garam
- 450g Tepung Roti
- 1 biji Telur Gred A/B
- ¼ sudu Bread Improve

Bahan C
- 110ml Air Suam
- 110ml Fresh Milk

Bahan D
- 30g Lemak Sayuran
- Sosej

Cara-cara
1. Campurkan bahan A, kemudian ketepikan. 

2. Campurkan tepung roti, garam dan bread improve. Gaul sehingga sebati. 

3. Campurkan bahan C, telur dan gula. 

4. Masukkan bahan A. Gaul sehingga sebati. 

5. Gabungkan kedua-dua adunan tadi.  

6. Masukkan lemak sayuran

7. Uli selama 15 minit. Kemudian tutup selama 1 jam. 


8. Kemudian bahagikan doh mengikut saiz dikehendaki. 

9. Ambil doh dan gelekkan. Letakkan sosej dan balutkan sosej. Potong menggunakan pisau, jangan sampai putus.

10.Selepas potong, pintal ke kiri dan ke kanan. Sapu mentega dan hias dengan sos, mayonis dan mix vege.

11. Panaskan ketuhar pada suhu 180. Bakar roti selama 20-25 minit.
Siap boleh dimakan! 😍

Post a Comment

0 Comments